Utlandsstudier är populärt och många drömmer om att studera utomlands men tvekar eftersom det verkar krångligt och vara svårt att förstå hur det fungerar…
STUDIN finns till för att hjälpa och förenkla för dig som vill studera utomlands…
Oavsett om du vill förlägga en del av dina pågående högskolestudier utomlands en termin som freemover, prova på utlandsstudier som ett gap year efter gymnasiet eller läsa till en bachelor, kandidatexamen eller master utomlands så kan vi hjälpa dig…
I denna sektion hittar du artiklar, checklistor och guider med information om utlandsstudier.
Här får du svar på de vanligaste frågorna vi får om utlandsstudier.
Hur fungerar det att studera utomlands med STUDIN?
Studievägledning för utlandsstudier
STUDIN är utsedda av internationellt erkända skolor och universitet utomlands för att företräda dem genom att lämna information och rådge om deras program och kurser.
När du påbörjar en ansökan genom att fylla i formuläret på respektive skolsida tar vi kontakt med dig och ger dig instruktioner för hur ansökan till det specifika universitet fungerar.
Din kontaktperson på STUDIN assisterar dig sedan med din ansökan och håller direktkontakt med det universitet du vill ansöka till så att allt blir rätt.
När du fått ett antagningsbesked till en högskola utomlands och bestämt dig för att tacka ja till din plats hjälper vi dig med alla de praktiska momenten som kan vara ganska omfattande, t.ex
visumansökan
att ansöka om CSN och studielån
försäkringar vid utlandsstudier
att hitta ett studentboende på egen hand eller genom skolan
Många universitet har särskilda introduktionsdagar för internationella studenter. Du får möjlighet att träffa andra internationella studenter och universitetets personal som hjälper dig och gör allt för att du snabbt skall känna dig hemma i din nya hemort och på din nya skola.
I samband med terminsstarten när du skriver in dig betalar du även in undervisningsavgiften för terminen eller läsåret till universitetet. Vissa universitet kan ha en deposition eller förskottsbetalning som du betalat in i samband med att du bekräftat och tackat ja till din plats.
Att studera utomlands innebär flera olika slags kostnader, de största är:
Terminsavgifter
Alla de universitet, college och högskolor STUDIN representerar har undervisningsavgifter, sk tuition fees. Dessa betalas alltid direkt till skolan, vanligtvis i samband med terminsstarten. Undervisningsavgiften varierar avsevärt mellan olika skolor och länder.
Dina levnadskostnader
Kostnader för uppehälle och boende etc är kostnader som du även skulle ha haft hemma, men kostnaderna kan vara både lägre och högre utomlands, beroende på var du skall studera.
Vanligtvis är det något billigare att leva som student utomlands, men det finns flera undantag…
Den största kostnaden kommer nästan säkert att vara för studentboende utomlands. Du kan läsa mer om studentboende utomlands här
Andra kostnader vid utlandsstudier är resan till och från studieorten, försäkring under studietiden och kostnader för visum
Flera universitet och högskolor har särskilda rabatter på undervisningsavgiften riktade till internationella studenter från olika länder eller världsdelar. Det erbjuds även stipendier som baseras på dina akademiska meriter eller din talang inom ett visst område.
I de flesta länder är det möjligt att arbeta vid sidan av studierna som student. Genom att jobba utomlands när du studerar tjänar du inte bara extra pengar, du får även värdefull internationell arbetslivserfarenhet.
Många universitet uppmuntrar därför sina studenter att ta extrajobb genom att erbjuda tjänster som Student Job and Career Services.
Egna medel
En del universitet har undervisningsavgifter som är så pass höga att du måste ha tillgång till egna medel.
Hur fungerar det med försäkring vid utlandsstudier?
När du studerar utomlands är det viktigt att du är riktigt försäkrad. Om du studerar utanför EU är det extra viktigt eftersom kostnader för eventuell sjukvård kan bli höga.
Vissa högskolor kräver att du är försäkrad när du påbörjar dina studier utomlands. Ibland kan en sjukvårdsförsäkring vara ett krav när du ansöker om studentvisum.
Om du skall studera mer än en kortare tid utanför EU och EES kommer du att behöva ett studentvisum eller annat visum. Du kan ansöka om ett studentvisum först när du blivit antagen till en skola eller universitet utomlands.
Att hitta studentbostad vid utlandsstudier kan kännas som en stor utmaning men nästan alla universitet och högskolor har en särskild avdelning som assisterar studenter med frågor om studentbostäder.
Även de universitet som inte erbjuder egna studentbostäder har ett accomodation centre eller housing office som tipsar om delade studentlägenheter, privata studentresidens eller boende i värdfamiljer.
Varför ta hjälp av STUDIN för dina utlandsstudier?
STUDIN är utsedda av ett stort antal universitet och högskolor att företräda dem.
I vårt uppdrag ingår bl.a att
besvara frågor och lämna information om skolornas program och kurser
ge studievägledning och utvärdera potentiella studenter
assistera med eventuella ansökningar
STUDIN är en helt kostnadsfri tjänst!
Vår tjänst finansieras av de universitet vi företräder och är därför helt kostnadsfri.
Om du är intresserad av något av de universitet vi företräder skall du därför alltid vända dig först och främst till oss med dina frågor, ansökningshandlingar mm.
Du får en snabb, pålitlig och personlig service
Du får en direktkontakt med ditt valda universitet