Gustav pluggar på Macromedia i Berlin. Quang tog sig en pratstund med honom…
Hej Gustav, kul att du vill berätta lite om dina studier!
Varför valde du att studera utomlands?
Jag kände att det var dags att testa på något nytt, då jag har bott i Sverige i hela mitt liv, var det dags att testa på något nytt. Det kändes som att en utbildning utomlands skulle bli något otroligt givande. Intresset för att sätta sig i en obekväm situation – att byta sin miljö till en plats där allt är okänt – blev bara större och större.
Vad studerar du för kurser?
Jag studerar Fashion Design. Den första terminen är det mest fokus på att få alla rätta verktyg för att starta sitt kreativa arbete. De kurser vi under första terminen är: Drawing, Life drawing, Costume history, Contemporary trends, Draping, Textile technologies and Colour theory.
Jag tycker om hur vi lär oss allt från grunden. Det är många saker som jag redan kan eftersom jag har gått ett år modedesign i Sverige. Men med denna start känner jag hur jag finslipar mina kunskaper och adderar mer på det också.
Vilket var ditt första intryck av skolan? Av campus?
Jag hade ett bra första intryck. Tror jag också var influerade av hela miljöombytet från Stockholm till Berlin, så allt kändes väldigt spännande och nytt.
Är det stor skillnad mellan att studera utomlands och i Sverige?
Ja. Jag upplever att det är väldigt stor press på att ta reda på allting själv. Det är mycket som krävs från en, inte att skolor i sverige inte är lika på så sätt. Men exempelvis för min del – det tillgångar att få tag på till tyger, printa tryck på kläder osv. är svårare att få till, än hur jag vet att de är för de mode-skolorna som finns i Sverige.
Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?
Skolan börjar vanligtvis 9.45, sedan en timmes lunch tills nästa lektion. Dagen slutar 17.30, sedan är det hem för att fortsätta med all skolarbete som vi har. Det har gått lite mer än en månad nu, och det är väldigt svårt att ligga i kapp med skolan, man är nästan alltid lite efter. Men det fungerar ändå, plus allt är väldigt kul så det är ingen stress.
Vad tycker du om Berlin?
Berlin är en svincool stad! Känner verkligen hur jag hör hemma här. Var rädd i början att staden skulle kännas för främmande för att bosätta sig i. Men den tanken har inte varit återkommande sen jag har anlänt. Staden är så rik på kulturliv! Dessutom så har Tyskland fortfarande restriktioner för att förhindra smittspridningen av corona, så staden har inte “öppnats upp” helt ännu. Så en komplett upplevelse av Berlin har jag ännu inte fått, men det kommer så småningom ske.
Ett tips till andra är dock att varje söndag så finns det flera trevliga marknader att gå på, exempelvist “maybachufer markt” i Neukölln.
Var bor du och hur hittade du boende?
Jag bor nu med två klasskompisar i Schöneberg. Har precis flyttat till ett nytt boende med två klasskompisar. Vi har fått en fin lägenhet, men endast för 5 veckor. “Wg-gesucht.de” är den sidan som vi har använt oss av för att hitta lägenhet. Det är mest för personer som åker iväg på resor och lämnar sitt boende temporärt, för att sedan återvända tillbaka. Så vi måste flytta snart igen. Vi ska kolla på i ”immobilienscout24.de” där vi har hört att man kan hitta omöblerade lägenhet för obestämd tid.
Klarar du dig på CSN?
Ja, det går helt utmärkt att livnära sig med CSN här i Berlin.
Har du några tips om boende du kan dela med dig av till andra?
Kolla wg-gesucht för tillfälligt boende, men det kan också finnas några enstaka som hyr ut flera månader där också. Sen immobilienscout24.de är också bra. Sedan finns det flertal facebookgrupper att checka in också “apartments in berlin” etc.
Har du några tips till andra som är intresserade av att studera utomlands?
Spara mycket pengar. Packa lätt, eftersom man kan behöva flytta runt en del just i början.
Vad har du för planer efter dina studier utomlands?
Fortsätta resa runt och upptäcka andra delar av världen. Jag ska försöka ta min Master i Sydkorea eller Japan.
Vad fick du för hjälp av Studin ?
Studin rekommendera skolan till mig. Jag ringde dem och med mig hade jag en lista på flera länder som hade kunnat tänka mig studera i. De vägledde mig genom mina val som sedan resulterade i att jag hamnade i Berlin.
Jag fick mycket hjälp med administrativt arbete också. Detta gjorde att övergången till studier utomlands blev väldigt mycket smidigare.